Tippek és trükkök

Cikktulajdonságok I.

Cikktulajdonságok I.

Az SAP Business One rendszerben tárolt cikk adatainkat - nem ritkán - ki kell egészítenünk valamilyen specifikus információval (tulajdonsággal, csoportosítási szemponttal, stb.), hogy szabályozni tudjuk a cikk használatát, vagy hogy például lekérdezésekben szűrési paraméterként használhassuk őket.

A rendszer több féle lehetőséget is rendelkezésünkre bocsát a feladat elvégzéséhez. Első lépésként azonban a Cikktörzsadatok ablak Tulajdonságok fülén található 64 tulajdonság használatáról ejtsünk néhány szót.

Az itt található tulajdonságok mindegyikéhez egy Igen/Nem kapcsoló tartozik, melyek alapértelmezés szerint Nemre vannak állítva. A tulajdonságok megnevezései egységesen "Cikk Tulajdonság XX" formátumúak, ahol az XX az adott tulajdonság sorszámát jelöli. Szerencsére nem csak az alapértelmezett elnevezéseket lehet használni, hanem az Adminisztráció/Definíciók/Készletvezetés/Cikktulajdonságok menüpont alatt feljövő ablakban, módosíthatjuk a megnevezést és a továbbiakban, már a Cikktörzsadatok ablakban is a módosított név jelenik meg.

Ezen funkció kiválóan alkalmas arra, hogy például itt jelezzük, ha egy cikk részt vesz az év végi akcióban, vagy ha egy adott napon történik a kiszállítása. Természetesen minden egyéb helyzetben is jól használható, ahol az Igen/Nem értékek elégségesek a tulajdonság szabályozásához.

Haladó felhasználóknak megemlítjük, hogy lekérdezések során az OITM tábla QryGroup01...64 mezőiben tárolódik a beállított érték, természetesen angol formátumban, így ha a tulajdonságot kipipáltuk egy adott cikknél, akkor a megfelelő mezőben Y, ha nem, akkor N értéket találunk.

Következő írásunkban a cikktörzs felhasználói mezőkkel való kibővítéséről lesz szó, amely már nem csak Igen/Nem érték, hanem tetszőleges kiegészítő információ (szöveg, szám, dátum, választó lista, stb.) tárolására is alkalmas.

Kérdése van?

Tegye fel bátran, keressen minket elérhetőségeinken!

Elérhetőségek

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.