Tippek és trükkök

Cikktulajdonságok I.

Cikktulajdonságok I.

Az SAP Business One rendszerben tárolt cikk adatainkat - nem ritkán - ki kell egészítenünk valamilyen specifikus információval (tulajdonsággal, csoportosítási szemponttal, stb.), hogy szabályozni tudjuk a cikk használatát, vagy hogy például lekérdezésekben szűrési paraméterként használhassuk őket.

A rendszer több féle lehetőséget is rendelkezésünkre bocsát a feladat elvégzéséhez. Első lépésként azonban a Cikktörzsadatok ablak Tulajdonságok fülén található 64 tulajdonság használatáról ejtsünk néhány szót.

Az itt található tulajdonságok mindegyikéhez egy Igen/Nem kapcsoló tartozik, melyek alapértelmezés szerint Nemre vannak állítva. A tulajdonságok megnevezései egységesen "Cikk Tulajdonság XX" formátumúak, ahol az XX az adott tulajdonság sorszámát jelöli. Szerencsére nem csak az alapértelmezett elnevezéseket lehet használni, hanem az Adminisztráció/Definíciók/Készletvezetés/Cikktulajdonságok menüpont alatt feljövő ablakban, módosíthatjuk a megnevezést és a továbbiakban, már a Cikktörzsadatok ablakban is a módosított név jelenik meg.

Ezen funkció kiválóan alkalmas arra, hogy például itt jelezzük, ha egy cikk részt vesz az év végi akcióban, vagy ha egy adott napon történik a kiszállítása. Természetesen minden egyéb helyzetben is jól használható, ahol az Igen/Nem értékek elégségesek a tulajdonság szabályozásához.

Haladó felhasználóknak megemlítjük, hogy lekérdezések során az OITM tábla QryGroup01...64 mezőiben tárolódik a beállított érték, természetesen angol formátumban, így ha a tulajdonságot kipipáltuk egy adott cikknél, akkor a megfelelő mezőben Y, ha nem, akkor N értéket találunk.

Következő írásunkban a cikktörzs felhasználói mezőkkel való kibővítéséről lesz szó, amely már nem csak Igen/Nem érték, hanem tetszőleges kiegészítő információ (szöveg, szám, dátum, választó lista, stb.) tárolására is alkalmas.

Kérdése van?

Tegye fel bátran, keressen minket elérhetőségeinken!

Elérhetőségek

2370 Dabas, Bartók Béla út 90.

Modern vállalkozások programja

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a teljesebb felhasználói élmény, és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése céljából.